Sosyal Medya

Sağlık

SGK Başkanı’ndan yolsuzluk şikayeti

SGK Başkanı’ndan yolsuzluk şikayeti: ’Hastane düşünün ölüyü tedavi ediyor, 60 yaşındaki teyzeye doğum yaptırıyor’



SOSYAL Güvenlik Kurumu (SGK) BaÅŸkanı Mehmet Selim BaÄŸlı, "Bir hastane düşünün 124 bin vaka gönderiyor, bunun 123 bini acil. Orada atom bombası falan patlamadı, olsaydı haberimiz olurdu. Hastane düşünün ölüyü tedavi ediyor. Hastane düşünün 60 yaşındaki teyzeye doÄŸum yaptırıyor" dedi.

Özel Hastaneler ve SaÄŸlık KuruluÅŸları DerneÄŸi’nin (OHSAD) bu yıl 7’ncisini düzenlediÄŸi SaÄŸlıkta Ortak Çözüm Toplantıları Kurultayı, Antalya'da baÅŸladı. Toplantının açılışınaSaÄŸlık Bakanlığı MüsteÅŸarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş, SGK BaÅŸkanı Mehmet Selim BaÄŸlı, OHSAD BaÅŸkanı ReÅŸat Bahat ve davetliler katıldı.

’TEDAVÄ° HARCAMALARI 39.5 MÄ°LYAR’

Toplantıda konuÅŸan SGK BaÅŸkanı BaÄŸlı, SGK’nın bir geri ödeme kuruluÅŸu olduÄŸunu belirterek, harcamaların 4’te 1’inin saÄŸlık hizmetlerinin finansmanında kullanıldığını söyledi. Bunun da yaklaşık 60 milyar liraya denk geldiÄŸini kaydeden BaÄŸlı, "Tedavi harcamaları 39.5 milyar, ilaç harcamaları 19 milyar TL. En fazla ödeme yaptığımız birim kamu hastaneleri. Özel sektörün saÄŸladığı rekabet kamu için bir yol gösterici olmasıdır. Bu sektör ayakta kalacak. Sadece kamu ile saÄŸlık hizmetlerinin sunulmayacağı tartışılmaz bir hakikat" dedi.

’HASTANE DÜŞÜNÃœN ÖLÃœYÃœ TEDAVÄ° EDÄ°YOR’

Hakimlik ve hekimlik mesleÄŸinin yolsuzlukla yan yana gelmemesi gerektiÄŸine vurgu yapan SGK BaÅŸkanı BaÄŸlı, "Parayla bir hekimin çok fazla iliÅŸkisi olmaz diye bilinir. Hele yolsuzlukla, usulsüzlükle hiçbir ÅŸekilde bunların yan yana gelmemesi gerekiyor. Bir hastane düşünün 124 bin vaka gönderiyor, bunun 123 bini acil. Orada atom bombası falan patlamadı, olsaydı haberimiz olurdu. Hastane düşünün ölüyü tedavi ediyor. Hastane düşünün 60 yaşındaki teyzeye doÄŸum yaptırıyor. EvlenmemiÅŸ kızımız gidiyor sezaryen ameliyatı oluyor, ortada Ã§ocuk yok, bir çocuk buluyorlar. Geriye dönük resmi bir muamele, evlilik cüzdanı çıkartılıyor. MERNÄ°S’e kayıt yaptırılıyor her ÅŸey yolunda. Faturayı gönderiyor ’SGK bunu ödesin.’ Ben Ã¶derim arkadaÅŸlar ama emin olun ödediÄŸim para bu SUT- SaÄŸlık Uygulama TebliÄŸi fiyatları üzerinde baskılamaya sebep veriyor" diye konuÅŸtu.

’ÖLÃœ ADAM NASIL TEDAVÄ° EDÄ°LÄ°R?’

Hastanelere yapılan ödemelerle ilgili yaşadıkları sorunlardan da bahseden SGK Başkanı Bağlı, usulsüzlük tespit ettikleri kurumların sözleşmesini feshettiklerini anlattı. Sözleşmesi feshedilen hastanenin hemen yargıya başvurduğunu kaydeden SGK Başkanı Bağlı, şöyle dedi:

"Hakim baÅŸlıyor teminat almaksızın, savunma almaksızın bütün tedbirlerimizi, fesih kararlarımızı ve ortaya koyduÄŸumuz cezai ÅŸartlarımızın tedbirine karar veriyor. Feshediyoruz, tedbir kararı alınıyor. Cezai ÅŸart yazıyoruz, tedbir kararı alınıyor. Ödemesine bloke koyuyoruz, tedbir kararı alınıyor. Sadece 1 vilayette denetlemiÅŸiz, eski parayla 5 trilyon usulsüz ödeme, 1 katrilyon cezai ÅŸart, tahsilatımız sıfır. Bir vilayette 25 müfettiÅŸ olabilir mi? Bir vilayette müfettiÅŸ ev kiralamış 3 yıldır orada. Ondan sonra ’SGK siyasi davranıyor.’ SaÄŸlık hizmetinin siyasalı diye bir ÅŸey olur mu? Bizi dolandıranlarla yürümeme hakkımız olduÄŸunu düşünüyorum. Ölü adam nasıl tedavi edilir? Cezaevindeki adam nasıl diyalize girer? Almanya’daki insan nasıl böbrek ameliyatı olur? Bunları görmüyor musunuz? Görüyoruz, yakalıyoruz, tedbir kararı koyuyoruz, fesih yapıyoruz. Ondan sonra hemen toplanıyorlar, ortaklar kendiaralarında orada çalışanlara devir yapıyorlar, ’yeni bir ÅŸirket olarak geldim benimle sözleÅŸme yap.’ Åžeytan taÅŸlamaktan salavat çekmeye vakit bulamadık. Bize verilen talimat bu sorunları çözme yolunda. Bu sektör ayakta kalacak. Hep beraber bu problemleri aÅŸacağız, yeter ki uzlaşı içersinde olalım. Hep birlikte konuÅŸarak bu iÅŸin çözümünü bulacağız."

’HASTANE YAPMAYA KALKIYORUZ, MÃœTEAHHÄ°T Ä°FLAS EDÄ°YOR’

SaÄŸlık Bakanlığı MüsteÅŸarı Prof. Dr. Eyüp Gümüş de bakanlığa baÄŸlı toplam 900’ü kamu, 556’sı özel sektör ve üniversiteler olmak üzere 1500’e yakın hastane olduÄŸunu anlattı. Bu hastanelerin en iyi ÅŸekilde çalıştırılması halinde baÅŸarılı olacaklarını kaydeden MüsteÅŸar Gümüş, "Özel sektör 556 hastanesi 40 bin yatağı, 20 bine yakın hekimiyle, bu hekimlerin çoÄŸunluÄŸu uzman hekimlerimiz, ülke bu hastaneleri yapmaya kalksa belki 15 yılda yapacaktı. Hastane yapmaya kalkıyoruz, müteahhit iflas ediyor. Mesela Seyrantepe’deki ÅžiÅŸli Etfal Hastanesi 5 yıldır yapılacak çünkü kamunun dinamikleri zor. Ama özel sektör karar veriyor ve yapıyor. SaÄŸlık sektörü bu kadar hızlı geliÅŸtiyse özel sektörün payı unutulmamalıdır" dedi.

 

Kaynak : DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.